ساختار فایل و دایرکتوری در وردپرس
هنگامی که یک سایت وردپرسی راهاندازی میکنید تمام فایلهای آن در سرویس میزبانی شما ذخیره میشوند؛ در این مقاله فایلهای مهم وردپرس را معرفی میکنیم.
آیا لازم است ساختار فایل و دایرکتوری وردپرس را بدانیم؟
اکثر کاربران سایت میتوانند بدون اینکه اطلاعاتی از ساختار فایلها و دایرکتوری وردپرس آشنا باشند سایت وردپرسی خود را راهاندازی کنند، با این حال درک اینکه وردپرس چگونه فایلها را ذخیره میکند و دایرکتوریها در وردپرس به چه نحوی است میتواند کمک زیادی برای رفع بسیاری از مشکلات رایج در وردپرس توسط خود شما شود.
در این مقاله بخشهای زیر را مورد بررسی قرار میدهیم:
- کدام فایلها و پوشههای وردپرس، فایلهای اصلی هستند.
- وردپرس تصاویر، ویدئو و فایلهای شما را کجا ذخیره میکند.
- وردپرس پوسته و افزونههای شما را در کجا ذخیره میکند.
- وردپرس فایلهای راهاندازی یا کانفیگ را در کجا ذخیره میکند.
همچنین در این مقاله میآموزیم که از کدام فایلهای وردپرس باید نسخه پشتیبان تهیه کنیم.همچنین عملیات متداول برای عیبیابی در وردپرس مانند: غیرفعال کردن تمام افزونههای وردپرس، تغییر پوسته به یک پوسته پیش فرض و یا رفع سایر خطاها را بررسی میکنیم.
نحوه دسترسی به فایلها و دایرکتوریهای وردپرس
برای دسترسی به فایلهای وردپرس بهتر است از یک اکانت FTP برای اتصال به سرویس میزبانی خود استفاده کنید، و یا میتوانید با استفاده از اطلاعات کاربری وارد هاست شوید و به پوشه PUBLIC_HTML مراجعه کنید. هنگامی که وارد پوشه اصلی بشوید ساختار زیر را مشاهده خواهید کرد:
- [dir] wp-admin
- [dir] wp-includes
- index.php
- license.txt
- readme.html
- wp-activate.php
- wp-blog-header.php
- wp-comments-post.php
- wp-config-sample.php
- wp-cron.php
- wp-links-opml.php
- wp-load.php
- wp-login.php
- wp-mail.php
- wp-settings.php
- wp-signup.php
- wp-trackback.php
- xmlrpc.php
فایلهای پیکربندی وردپرس
در دایرکتوری روت وردپرس فایلهای مهمی وجود دارند که این فایلها حاوی تنظیمات مهمی هستند که اطلاعات آنها مختص سایت وردپرسی شما هستند.

- htaccess: این فایل برای پیکربندی وردپرس است و از آن برای مدیریت پیوندهای دائمی و تغییر مسیرها استفاده میشود.
- Wp-config.php: در این فایل اطلاعات و نحوه اتصال به پایگاه داده سایت وردپرسی شما ذخیره شده است و همچنین اطلاعاتی شامل تنظیمات کلی در این فایل ذخیره میشود.
- Index.php: این فایل در اصل تمام فایلهای وردپرسی شما را بارگیری میکند و زمانی که صفحهای توسط کاربر درخواست میشود، مقداردهی اولیه را انجام میدهد.
گاهی نیاز است شما فایل wp-config.php و یا .htaccess را ویرایش کنید، باید توجه داشته باشید این تغییرات به درستی انجام شود، گاهی یک اشتباه کوچک در این فایلها باعث میشود سایت شما از دسترس خارج شود. حتما قبل از تغییر در این فایلها یک نسخه پشتیبان از آنها تهیه کنید.
ممکن است بسته به نحوه راهاندازی سایت وردپرسی خود فایلهای زیر را در فهرست اصلی خود داشته و یا نداشته باشید.
- Robot.txt: این فایل حاوی دستورالعملهایی برای خزندههای موتورهای جستجو است.
- Favicon.ico: گاهی اوقات این فایل توسط میزبان وردپرس تولید میشود.
پوشه wp-content
این فایل تمام فایلهای آپلودی ما در سایت و افزونهها و پوستهها را ذخیره میکند.

تمام فایلهای موجود در این پوشه را نمیتوان تغییر داد، بیایید نگاهی به محتویات این پوشه بیندازیم و ببینیم چه کارهایی میتوان در این پوشه انجام داد.

پوشه و فایلهای زیر در تمام سایتهای وردپرسی موجود هستند، البته ممکن است در برخی از سایتهای وردپرسی آیتمهای دیگری نیز وجود داشته باشد:
- [dir] themes
- [dir] plugins
- [dir] uploads
- index.php
پوسته شما در پوشهی themes قرار دارد، شما میتوانید با مراجعه به این پوشه فایل مربوط به پوسته را ویرایش کنید ولی در صورتی که تخصصی در این زمینه نداشته باشید توصیه میشود از انجام تغییرات در فایل پوسته خودداری کنید.
بهتر است برای ایجاد تغییرات در این فایل یک پوسته فرزند((child theme ایجاد کرده و تغییرات را در آن فایل اعمال کنید.
تمام افزونههای وردپرسی که دانلود و در سایت خود نصب میکنید در پوشه plugins قرار میگیرد، به هیچ عنوان توصیه نمیشود تغییراتی در افزونهها ایجاد کنید، مگر اینکه افزونه را خودتان نوشته باشید.
تمام محتوای تصویری و ویدئویی و فایلهای آپلود شده در سایت شما در پوشه uploads قرار میگیرند و با مراجعه به این پوشه تمام فایلها در سال و ماه آپلود شده در سایت بصورت تفکیک شده وجود دارند.
اگر نیاز به ایجاد نسخه پشتیبان باشد یکی از مهمترین پوشههایی که باید از وجود آن مطمئن شد پوشه uploads میباشد.
اگر پوشه مربوط به پوسته و یا هسته وردپرس یا افزونههای خود را از دست بدهید امکان دسترسی به آنها از منابع مربوطه وجود دارد، اما در صورت از دست دادن پوشه uploads به سختی میتوان آنرا بازیابی کرد، بنابراین بهتر است حتما از وجود نسخه پشتیبان این پوشه مطمئن باشید.
پوشههای دیگری نیز هستند که بصورت پیشفرض در پوشه wp-content قرار میگیرند:
Languages: در این پوشه اطلاعات مربوط زبان سایتهایی که زبان آنها غیر از انگلیسی است قرار میگیرد.
Upgrade: این پوشه هنگام ارتقا به نسخه جدید وردپرس ایجاد میشود.
همچنین بعضی از پلاگینها بعد از نصب، پوشههایی در پوشه wp-content ایجاد میکنند.
بعضی از پوشهها را براحتی میتوانید حذف کنید، بعنوان مثال اگر از افزونه wp super cache و یا w3 total cache استفاده کرده باشید میتوانید پوشههایی با همین نام را حذف کنید.
همچنین اگر پوشههایی ناشناخته و یا نامهای غیر متعارف و یا طولانی در دایرکتوری وردپرس خود دارید ممکن است سایت شما آلوده به ویروس شده باشد، برای رفع این مشکل اغلب بروزرسانی وردپرس و افزونههای مورد استفاده (حتما از افزونههای معتبر استفاده کنید) میتواند چارهساز باشد در غیر این صورت بهتر است از راهنمایی کارشناسان این حوزه استفاده کنید.